14 Απριλίου 2016

Επιστημονική Ημερίδα στο ARTίκι

Στα πλαίσια του 1ου Πανελληνίου Συμποσίου για τους συγγραφείς της Αργολίδας, «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής» και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, το Μεταπτυχιακό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Ερμιονίδας, την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, το Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας και άλλους φορείς  διοργανώσε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα, «Όταν η γλώσσα ηδονικά συν-γράφει» την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 18.00΄στον  Πολυχώρο ARTίκι "ΜΑΡΑΪΚΕ ΗΛΙΟΥ ΝΤΕ ΚΟΝΙΝΓΚ" στο Κρανίδι.
 Προσκεκλημένοι της Ημερίδας ήταν διαπρεπείς πανεπιστημιακοί καθηγητές από όλη την Ελλάδα, εξειδικευμένοι σε θέματα λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής. Την ημερίδα χαιρέτησε  ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κος Δημήτρης Σφυρής
 Με τη σειρά εμφάνισης μίλησαν:
 Ο Ιωάννης Πετρόπουλος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μίλησε με θέμα, «Μουσάων, Ελικωνιάδων, αρχώμεθ' αείδειν», .
Ο Αθανάσιος Μπλέσιος, Επίκουρος Καθηγητής ΤΘΣ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συνέχισε με θέμα «Η χρήση του λόγου στη λειτουργία της ποίησης σε κορυφαίους μεταπολεμικούς ποιητές», ενώ το θέμα του Γεώργιου Παπαντωνάκη, τ. Αναπληρωτή Καθηγητή Π.Τ.Δ.Ε. στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου ήταν «Η λογοτεχνία στη ζωή μας και η ηδονή της ανάγνωσης»
Ο Δημήτρης Δημηρούλης, Kαθηγητής στο Tμήμα Eπικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο προσέγγισε το πρωτότυπο θέμα, «Το «ξεμαθαίνω να γράφω» ως τρόπος γραφής», ενώ η εισήγηση του Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής & Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είχε τίτλο   «Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: εργαστήρι δημοκρατίας ή η ποιητική της ανατροπής;» Ο Αστέριος Τσιάρας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συνέχισε με το θέμα «Η διδακτική της ποίησης μέσω του δραματικού παιχνιδιού στο Δημοτικό Σχολείο»και ολοκληρωσε την εισήγήση του παίζοντας στο κοινό φυσαρμόνικα. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Γιάννης Μ. Σπετσιώτης, Πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου. .
Η ημερίδα τελείωσε με ένα αφιέρωμα, «Ο Καρούζος μας εμπνέει» με τον Γιάννη Πετρόπουλο, τη Fernanda Lima, τη Luciana Povoa και τη Δώρα Μεντή